Българите плащат за здраве по 7 различни “пътеки От лев до 15 хиляди може

...
Българите плащат за здраве по 7 различни “пътеки От лев до 15 хиляди може
Коментари Харесай

От 1 лев до 15 000 легално доплаща осигурен в държавна болница

Българите плащат за здраве по 7 различни  “пътеки ”
От лев до 15 хиляди може да доплати здравноосигуреният българин, когато влезе в държавна болница. Административни такси, избор на екип, медицински произведения, независима стая са част от услугите, които НЗОК не покрива, демонстрира инспекция на “24 часа ”.

Българинът доплаща за здраве близо три пъти повече по отношение на междинния европеец, сочи изследване на “Тренд ” от предходната година. Според някои експерти пациентите доплащат толкоз, колкото страната отпуска за бранша. Други пък пресмятат, че българите заплащат за здраве по 7 разнообразни “пътеки ” - посредством налози към страната, повторно през локални налози, посредством здравни вноски, с публични доплащания за медикаменти и медицински произведения, регламентираните доплащания за активност и избор на екип, през непринудено здравно обезпечаване. И несъмнено, с заплащания “под масата ”, само че те не са остойностени.

Здравноосигурените получават безвъзмездна здравна помощ съгласно пакет, обезпечен от здравната каса, гласи Законът за здравното обезпечаване. В него обаче не са включени всички действия на лечебните заведения и пациентът би трябвало да си ги заплати самичък. Трябва да доплати и за медицинските произведения, които НЗОК покрива отчасти. Пациентите дават пари и за различен тип услуги, като безжичен интернет в стаята, ВИП закуска и водач (виж инфографиката).Те са написани в ценоразписите на лечебните заведения, които са задължени да ги актуализират всяка година и да ги разгласяват в уеб страницата на Министерство на здравеопазването.

Изкуствени стави, лещи, импланти са измежду най-честите произведения, за които болният доплаща.

Касата дава 2700 лева за колянна ендопротеза и 1080 за тазобедрена, демонстрира описът със сумите, които тя отделя за медицински произведения, оповестен в уеб страницата ѝ. В доста лечебни заведения обаче цените са по-високи. Това значи, че в тях пациентите би трябвало да са в подготвеност да си доплатят от 1100 до 3000 лв. да вземем за пример. За оперативни процедури с “много огромен размер и трудност на таза, тазобедрената и колянната става ” болният може да даде и до 6 хиляди лева

Сходна е обстановката и с слагането на очни лещи. В пловдивските лечебни заведения може да се наложи пациентът да брои от 1000 до 2500 лева за всяка леща. В многопрофилната болница във Велико Търново “Д-р Стефан Черкезов ” най-скъпа е вътреочната мека леща-моноблок, разказана като асферична, торична, с продължен диапазон на зрение, с жълт филтър и коства 2780 лева По-обикновените лещи стартират от 730 лева

Не е ясно каква е индустриалната цена и надценката на медицинските произведения в България, счита някогашният министър на опазването на здравето доктор Мими Виткова. “Специално за медицинските произведения никой не може да каже какъв брой действително коства съответен имплант ”, разяснява тя пред Нова тв. Според нея, с цел да се понижат заплащанията от джоба за здраве, трябва да се усили здравната вноска Това обаче евентуално няма да се случи тази година, защото съгласно проектобюджета на НЗОК за 2023 година тя остава 8%, както до момента.

Пациентите постоянно доплащат и за някои интервенции, за които касата не покрива консумативите. За херния да вземем за пример в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ” са разказани 20 типа и размера полипропиленово платно за херниопластика, като цената стартира от 100 лева и доближава до 2000 лева Същите платна в Ямбол са 1476 лева

При спиналната хирургия НЗОК заплаща над 5554 лева за шийна винтова стабилизация, в някои лечебни заведения обаче цената, която би трябвало да се доплати за винтовете, може да надвиши 10 хиляди.

Макар раждането да се покрива от касата, постоянно дамите дават над 2000 лева

В лечебните заведения има дълъг ценоразпис с услуги, от които, в случай че родилката желае, може да се възползва. Избор на екип, анестезия, стая с едно, две или повече кревати, самостоятелен акушерски пост, грижи за новороденото, както и предродилна консултация с неонатолог са част от платените услуги. В “Св. Анна ” избор на доктор за раждане е 500 лева, а за екип - 800, със 100 лева повече е в най-голямата АГ болница у нас “Майчин дом ”. Няма особена разлика и в най-голямата многопрофилна болница в Бургас, където родилка заплаща сред 500 и 600 лева, в случай че желае да роди при избран доктор. Драстична е разликата обаче, в случай че и бащата желае да участва на раждането. В Ямбол тази опция коства 50 лева, а в “Майчин дом ” - 500.

Здравноосигурените могат да получат спомагателни услуги против възнаграждение. Такива са независимата стая да вземем за пример.

Цената ѝ е сред 40 и 180 лева и зависи от това дали е със лична баня и тоалетна, с усъвършенствани битови условия, или е ВИП.

Екстри, които са присъщи за частните лечебни заведения, към този момент се оферират и в държавните. Болният може да си заплати за самостоятелни грижи като независим сестрински или хигиеничен пост, спомагателен спомагателен личен състав или меню за хранене. 60 лева коства медсестра да стои през целия ден в стаята на болния в столичната болница “Царица Йоана - ИСУЛ ”, а 40 лева - да му оказва помощ санитар. Същата услуга в “Пирогов ” е 70 лева По-евтино е в “Лозенец ” и в търновската МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ”, където е по 40 лева, а в по-малък град като Ямбол се заплаща 8 лева на час. През нощта обаче цените се подвигат.

Драстична разлика в лечебните заведения има при избор на екип. Пациентът може да си избере съответен доктор или екип от експерти за интервенция, избрана операция или обзор против сумата от 400 до 900 лева В Смолян да вземем за пример изборът на екип е 440 лева, в Ямбол - 700 лева, а в столичната “Св. Анна ” - 900 лева Пациентът обаче не може да избере доктор, който към този момент му е бил избран служебно от началника на отделението или шефа на болничното заведение.

Не се позволява избор на доктор или екип, в случай че пациентът е признат в незабавно положение или в случай че лекарят или екипът е един и няма сред какво да се избира.

Практика на някои лечебни заведения обаче е да карат пациента да заплаща за избор на екип, без да е избирал. Това са едни от най-честите нарушавания, открити от изпълнителната организация “Медицински контрол ” през годините. Агенцията е направила 992 инспекции предходната година. Констатирани са 454 нарушавания, изясни неотдавна служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, само че не стана ясно какви са.

Според осведомени част от тях са точно за нарушавания, че лечебното заведение желае такса за избор на екип, когато включеният в екипа доктор лекува и следи пациента от самото начало на престоя му, а постоянно той е служебно избран от болничното заведение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР